Beni tanıyıp da Yin yoga aşkımı duymayan kalmamıştır herhalde. Beni yogayla ilk gerçek anlamda tanıştıran değerli hocam Nurhan Malkoç sayesinde gittiğim bir kampta tanıştığım ve beni Yin yogaya aşık eden sevgili hocam Cüneyt Asi Duru sayesinde girmiştim bu yola. Kendime şefkatli davranmayı, içimdeki dişil özle barışmayı öğrenmeye başlamıştım. Bu yolda ilerledikçe kendimi yoga eğitmenlik eğitimlerinde, pratiğimde ve bilgimde derinleşmeye çabalarken buldum.
Başta yıllarca hor kullandığım, itip kaktığım bedenim Yin’e güzel cevap veriyor fakat Yang akışlardan kaçıyordu. Kendimi Yang akışlar içinde huzursuz buluyor, asanalarda kendimi şiddetle çekiştiriyordum. Bedenime dinlemeyi öğrenmem, gücü şiddet yerine şefkatle birleştirmeye başlamam zaman aldı. Bunu öğrenmeye başladıktan sonra, Yang akışların da bedenime artık keyifli gelmeye başladığını fark ettim. Yola ilk çıktığımda koşarak kaçtığım Tao Vinyasa, artık beni çekmeye başlamıştı. Bunun üzerine Cüneyt hocamın Tao Vinyasa eğitmenlik eğitimi açacağını öğrendiğimde de çok sevindim. Haberi aldığım gibi tüm ayarlamalarımı yaptım ve eğitimde yerimi ayırttım.
Soracak olursanız nedir bu Tao Vinyasa diye, size ilk modül notlarından biraz derleme yapayım, dilim döndüğünce aktarmaya çalışayım…
Tao Vinyasa, Paul ve Suzee Grilley tarafından Yin enerjisini dengeleyen Yang bir akış olacak şekilde tasarlanmış olup; uzak doğu savunma sanatları, Vinyasa yoga asanaları ve modern dansın birleştiği bir yoga stilidir. İsminden de anlaşılacağı üzere Taoizm ve Vinyasa önemli unsurlarındandır.
Taoizm, Çin’in erken dönem insan topluluklarından süzülüp gelen, ezoterik ve animist geleneksel öğretilerinin bir derlemesidir. Öğreti 2 temel yoldan ilerler. Bunlardan biri iç, diğeri dış yöntem olarak adlandırılabilir. İç yöntem ruhsal enerji ile başlar ve dış dünyaya yönelirken, dış yöntem nefes ve fiziksel egzersiz ağırlıklı başlar ve içe doğru yönelir. Fakat sonuçta ikisinin de dönüp dolaşıp geldikleri yer aynıdır. Tao Vinyasa bu bağlamda dış yöntem olarak ele alınabilir.
Gelelim Vinyasa mevzusuna… Kelime anlamı olarak bir asanadan diğerine yumuşak geçişleri ifade eder. Bu bağlamda bedenin gücünü ve enerjisini kesintiye uğratmadan uyandırır ve hareket ettirir. Tao Vinyasa akışları; Yin ve Yang olmak üzere iki enerji türüne de çalışır. Yang tarafta kaslar aracılığıyla bedeni dinamik olarak kullanmamıza olanak verirken, eklemler ve bağ dokular üzerindeki etkisiyle de bedenin Yin özelliğini vurgular. Yang varoluşun daha görünür, aydınlık, dinamik ve eril tarafını; Yin ise daha derindeki gizemli, durgun, dişil tarafını temsil eder.
Kaynakça:
- Cüneyt Asi Duru, Kasım 2020, Tao Vinyasa Eğitimi 1. Modül Notları